خدمت از دو جهت از نصرت و یاری کردن أخصّ است:
از روایاتی که بر این مطلب دلالت دارد:
حَدَّثَنِي أَبُو الْعَبَّاسِ مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ الرَّزَّازُ الْقُرَشِيُّ الْكُوفِيُّ عَنْ خَالِهِ مُحَمَّدِ بْنِ الْحُسَيْنِ بْنِ أَبِي الْخَطَّابِ عَنْ عَمْرِو بْنِ عُثْمَانَ الرَّازِيِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا الْحَسَنِ الْأَوَّلَ يَقُولُ مَنْ لَمْ يُقَدِّرْهُ أَنْ يَزُورَنَا فَلْيَزُرْ صَالِحِي مَوَالِينَا- يُكْتَبْ لَهُ ثَوَابُ زِيَارَتِنَا وَ مَنْ لَمْ يَقْدِرْ عَلَى صِلَتِنَا فَلْيَصِلْ عَلَى صَالِحِي مَوَالِينَا يُكْتَبْ لَهُ ثَوَابُ صِلَتِنَا. کامل الزیارات، 319، باب 105، ح1)
حضرت ابوالحسن موسی بن جعفر فرمودند: « کسی که نمیتواند ما را زیارت نماید، پیروان صالح ما را دیدار کند، که ثواب زیارت ما برایش نوشته می شود و هر کس نمیتواند ما را صِله کند، پس نیکان پیرو ما را صِله نماید، برای او ثواب صِلِه ما نوشته می شود »
همچنین در حدیثی دیگر از ابوهارون آمده است که حضرت ابوعبداللَّه امام صادق در حضور من به چند تن از حضّار فرمود: شما را چه می شود که ما را سبک می شمارید! گوید: در این هنگام شخصی از اهل خراسان از جای برخاست و عرضه داشت: ما به خدا پناه می بریم از اینکه شما را سبک بشماریم، یا چیزی از اوامر و دستوراتتان را سبک گیریم. آن حضرت فرمود: تو یکی از کسانی هستی که مرا سبک شمرده است. عرض کرد: پناه به خدا می برم از اینکه تو را سبک شمرده باشم! فرمود: خدا بیامرز! آیا نشنیدی که فلانی - در حالی که ما نزدیکی جُحفه بودیم - به تو میگفت: به مقدار یک میل راه چهار کیلومتر ) مرا سوار کن که به خدا سوگند من خسته و مانده شدهام. به خدا تو سرت را هم برای او بلند نکردی و او را سبک شمردی و هر کس مؤمنی را سبک شمارد ما را سبک شمرده و حرمت خدای عزوجل را ضایع نموده است. روضة الکافي، ج8، ص102، ح73)
منبع: مکیال المکارم، جلد 2؛ سید محمد تقی موسوی اصفهانی
کلمات کلیدی: معنای خدمتگزاری به امام_ نصرت امام_ صله به امام_ خدمت به امام